Det bliver hurtigt tydeligt, at jazz er en herligt bøjelig genre. Den kommer i sine rene former, og så knopskyder den og blander sig med andre genrer. Det kommer til udtryk i vores spillesteders programmer, som spænder vidt.
Derfor tænke jeg, at det var oplagt at spørge et par af vores musikkloge programlæggere og feinschmeckere, hvad Vinterjazz er for dem, og hvordan det tager farve i deres programlægning. Her er Esben fra Union og Jonas fra HUSET.

Hvorfor deltager Union i Vinterjazz? "Jazz er en genre, som er svær at definere. Den har taget musikalsk afsæt i flere forskellige musiktraditioner, og som efterfølgende har sat et aftryk på et hav af andre genrer verden over. I Union er vi en del af Vinterjazz, fordi vi gerne vil finde ned til jazzens globale rødder."
Hvad er Unions bidrag til Vinterjazz? "Til Vinterjazz har vi 9 koncertaftener på programmet. Det bliver musikalske oplevelser, som afspejler husets eklektiske kulturprogram: Vi skal bl.a. høre argentinske tangokvinder, anatolsk pop, brasiliansk tropicália og grønlandsk indie. Så vi kommer godt omkring og krydser nogle genrer og grænser."
Er der en koncert, du særligt vil fremhæve? "Den latinamerikanske candombe-kultur er endelig ved at finde rodfæste i København. Det er i høj grad takket være musikfællesskabet Candombe DK, som har denne særlige afroamerikanske rytme som omdrejningspunkt. Sidste år leverede de to udsolgte koncerter i Union, og til Vinterjazz vender de tilbage – denne gang med nye musikalske legekammerater: pianisten Manuel Contrera fra Uruguay og multiinstrumentalisten Alan Da Silva fra Argentina. Det vil man ikke gå glip af!"

Hvorfor deltager HUSET i Vinterjazz? "Vinterjazz er den perfekte måde at kickstarte året på. Februar kan ellers være lidt trist og grå, og publikum skal lige finde koncertglæden frem igen, så det er fantastisk med en landsdækkende festival med en solid musikalsk vitaminindsprøjtning."
Hvad er HUSETs bidrag til Vinterjazz? "Vi bidrager til jazzens mangfoldighed med intet mindre end 24 koncerter i perioden, fordelt på tre scener. Vores partner Paradise Jazz præsenterer mange af de bedste danske artister inden for moderne jazz. Vores egne koncerter på Xenon og i Musikcaféen fokuserer på jazzens nyeste udtryk og inspirationskilder. Det rummer alt fra vilde eksperimenter med progressive improvisatorer og mere tilgængelige artister, der lægger vægt på melankoli, ambiente lydflader og medrivende grooves."
Er der en koncert, du særligt vil fremhæve?
"Jeg vil fremhæve vores aften med musikerkollektivet Aar & Dag, der præsenterer ca. 33 musikere i alt! Det bliver uden tvivl den største koncert, som jeg har været med til at planlægge, hvis man ser på antallet af artister. Ellers er det ikke hver dag, at man har mulighed for at opleve én spille på middelalderinstrumentet serpent, hvilket belgiske Berlinde Deman præsenterer for os."
|